En guide til boligkøb – Hvordan får du fat i din drømmebolig?

Det kan være meget udfordrende, at finde en bolig, i nogen af de større byer, i Danmark. Udbuddet kan ikke følge med efterspørgslen, og i byer som København, Odense, Århus og Aalborg, er der er rifter om de regulerede lejeboliger og sunde andelsforeningsboliger. Her får du en guide til, hvad du kan gøre for at, lande en bolig.  

Brug dit netværk 

Hvis du er nyligt tilflytter, til en by, kan det være svært at udnytte dit netværk, som ikke er opbygget endnu. De fleste flytter af grunde, som job, studie eller forhold. Hvis du er flyttet grundet nyt job, er det en god idé at bruge ekstra meget tid, i den første periode, til at socialisere. Få noget indblik i dine kollegaers liv, og de vil få et indblik i dit. Jo flere der ved, at du søger bolig, fra dit arbejde, jo bedre. Sandsynligheden for at de har dig med i tankerne, når de får nys om boliger til leje eller salg i deres eget netværk, er meget større, hvis du minder dem om at du søger. 

På studiet kan du selvfølgelig også sende en føler ud. Vær opmærksom på elever fra andre byer. De har nemlig større incitament til at købe en bolig, og her kan du være heldig at få lov til at leje et værelse, til at starte med.    

Lån penge 

De fleste boligejere, har på et eller andet tidspunkt i deres liv, lånt penge, til at købe bolig for. Hvis du allerede har et fuldtidsjob, er der større sandsynlighed for at banken vil låne dig penge, fremfor hvis du er studerende. Det er ikke afgørende, men vigtigt at du har 5 procent eller mere, af lejlighedens værdi, når du gerne vil låne penge til en lejlighed. Du kan undersøge hvor meget du kan låne for, på Lendme

Bankerne er meget medgørlige til at vurdere dig som en hel person, og ikke kun ud fra hvor mange penge du har. Hvis du er i gang med at uddanne dig og der er høj beskæftigelse indenfor dit fag, er der større sandsynlighed for, at banken vil låne dig penge, da de regner med at du kommer ud, og får en stabil løn efter studiet. Det er altid en god idé at søge lån hos forskellige banker, da det kan være, at én bank vil låne dig penge, når en anden bank ikke vil. 

Du skal være opmærksom på, at hvis du vælger at låne penge af dine forældre, til de 5 procent, anses det stadig som et lån af banken, og vil blive medregnet som en del af det, der skal tilbagebetales.    

Forældrekøb

Der er mange unge mennesker, som har forældre, som foretager købet af boligen for dem. Dette kaldes forældrekøb, og ses især af forældre til børn, som skal læse videre, og ønsker at bo tæt på deres studie. Forældrekøb foregår umiddelbart som en almindelig bolighandel. 

Hvis du kan overbevise dine forældre om at købe en bolig til dig, er der visse ting du skal være opmærksom på. Der er nogle ejendomme, hvor det er forbudt at udleje sin bolig, det vil sige, at sådanne boliger, må dine forældre ikke udleje til dig. 

Lejligheden skal udlejes til tilsvarende markedsleje, som er sat i det område. Det vil sige, at dine forældre ikke kan fremleje boligen, billigere ud til dig. Hvis de vælger at fremleje lejligheden, ud til dig, billigere end markedslejen, vil forskellen anses som en gave, og blive beskattet 15 procent som en gaveafgift, hvis det overstiger beløbsgrænsen.   

Andelsbolig 

En andelsbolig er også en god mulighed, til dig som ikke har et kæmpe beløb, at bruge på ejerlejlighed. I en andelsforening køber du dig ind i en forening, hvor du har ret til at bruge en af boligerne, som er til rådighed. En andelsforening er som reelt billigere, men det lån du må optage, er anderledes, da du ikke kan foretage et realkreditlån. Køber du dig ind i en andelsforening, er du også ansvarlig for den økonomi og eventuelle gæld, foreningen står med.